Reformer Pilates til sclerosepatienter og andre kroniske lidelser

Dette indlæg er skrevet af:
Lisbeth Bundgaard, Fysioterapeut og
Certificeret Pilatesinstruktør i Matwork og Reformer ved Balanced Body

Hvad er Reformer Pilates?

refpil-til-kronlidReformer Pilates er en udgave af den mere kendte Pilates, som ophavsmanden Joseph Hubertus Pilates udviklede i midten af 1900 tallet, så nu lyder det allerede som en forældet historie. Men han var forud for sin tid, og træningsformen har ligesom andet kunst først fået en renæssance efter hans død og vinder mere mere ind i den danske motionsverden.

Pilatesmaskinerne blev udviklet fra hospitalssenge til syge mennesker, der skulle mobiliseres og styrkes efter sygdomsforløb, og derudfra udviklede han Reformermaskinen, samt andet Pilates udstyr, der allerede dengang så nogenlunde ud som dem vi bruger i dag.

Reformer Pilates kan være både blid, men også hård træning. Det kommer an på målgruppen. Det der gør maskinen unik og utrolig effektiv er at med få nemme ændringer på maskinen kan hele kroppen trænes og med forskellig modstand ved hjælp af nogle simple fjedre, kan sværhedsgraden reguleres i de forskellige øvelser.

I reformeren kan øvelserne laves både liggende på maven/ryggen/siden, siddende og stående i og udenfor maskinen. Dermed kan træningen være meget relevant for mange målgrupper og maskinen kan indstilles specifikt til den enkelte.

Hvem kan træne i den?

Jeg bruger Reformertræningen til en bred gruppe af mine patienter. Det spænder lige fra sklerosepatienten og apopleksipatienten til en forholdsvis simpel hofte- eller skulderproblematik. Men raske motionister og sportsfolk kan også træne i maskinen.

Trods de vidt forskellige symptomer hos de enkelte patienter kan jeg træne dem på samme hold. Ved at ændre på belastningen kan alle være med, og nogle gange laver de enkelte forskellige øvelser. Det er også muligt at træne individuelt i maskinen sammen med instruktøren eller fysioterapeuten og dermed få noget mere specifik træning, der er målrettet den enkelte. Det kan fungere både sideløbende med holdtræningen, at vi supplerer med individuel træning eller det kan være foregående, før patienten overgår til holdtræningen.

 

Et eksempel

“Jeg har i 20 år været uarbejdsdygtig og haft meget store smerter på grund af gigt og følger efter en nakkeskade (whip-lash). Jeg kan slet ikke deltage i almindelig træning men har kun kunnet træne forsigtigt i et varmtvands bassin.Efter at have prøvet utallige behandlinger og behandlingsformer i både det etablerede sundhedsvæsen og i det alternative gennem mere end 20 år, startede jeg i et forløb hos fysioterapeut Lisbeth Bundgaard. At træne i Reformer Pilates maskinen var helt anderledes and andet, jeg har prøvet – det var langt mere skånsomt, effektivt og smidiggørende samtidig med, at min muskulatur blev styrket.”
Merete Mærsk, Fysioterapeut og psykolog

 

Pilates som fysioterapeutisk redskab

ref-fysJeg er uddannet fysioterapeut og har siden taget uddannelse i Pilates og Reformerpilates. Jeg bruger min viden fra fysioterapien og Pilates i al min tilgang til både patienter, men også til de klienter jeg møder til personlig træning udenfor klinikken.

I Pilates arbejder og kigger vi på hele kroppen frem for kun den enkelte problemstilling. Hele kroppens holdning og bevægemønstre har indflydelse på de symptomer som den enkelte oplever og det er meget individuelt også indenfor samme sygdom som bl.a. Sklerose. Derfor træner vi også øvelser for hele kroppen på vores holdtræninger, hvor jeg er opmærksom på de enkeltes svagheder og korrigerer og retter dem til.

 

“Reformer Pilates kan udfordre og forbedre både styrken, stabiliteten, balancen, bevægeligheden og koordinationsevnen i de enkelte øvelser, hvilket gør Reformeren til en  super funktionel og brugbar maskine  for stort set alle målgrupper.”

 

Hele kroppen skal trænes

core-alignI den form for Pilates jeg underviser i, arbejder vi altid med det naturlige åndedræt, som giver øvelserne et flow, der passer til den enkelte, og som også medvirker til at patienterne får bedre kontakt til det indre muskelkorset – og dermed får en bedre balance, samt bliver stærkere i resten af kroppen. Når der er fokus på at trække vejret dybere og mere optimalt, får kroppen også mere energi, hvilket især er vigtig for sklerosepatienten og andre kroniske patienter, der lider af træthed og mangel på energi i hverdagen.

Vi fokuserer også altid på at mobilisere hele kroppen i alle retninger, så vi både får fat i alle led og muskler, men især også nerve- og bindevæv. Her er Reformeren super effektiv, da den har de modstandsgivende fjedre, men den giver også mulighed for at patienten kan mærke sig selv bedre (kropsbevidsthed), da enten arme eller ben er fikseret på en plade, en stang eller i en strop. Det er især vigtig for patienter med sklerose, gigt, apopleksi mm. som kan have svært ved at mærke deres krop og træne i almindelig fitnessudstyr eller på almindelig holdtræning. Reformer Pilates kan udfordre og forbedre både styrken, stabiliteten, balancen, bevægeligheden og

koordinationsevnen i de enkelte øvelser, hvilket gør Reformeren til en super funktionel og brugbar maskine for stort set alle målgrupper. Efter en enkelt introduktion til hvordan maskinen indstilles og en individuel vejledning af en instruktør eller fysioterapeut, der er uddannet i Pilates Reformer, så er du på vej til at få en større forståelse for hvordan din krop fungerer, men ikke mindst bliver din krop glad for at den begynder at fungere og måske endda bedre en før!

Klik her hvis du vil træne med Lisbeth Bundgaard 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *